Restaurant Zahana ZEXE

Zexe – sau din categoria “unde mâncăm româneşte în Bucureşti!”.

Nu de puţine ori am fost întrebată ce se mănânca tradiţional româneşte, şi instant am inceput  să vorbesc de sarmale, dar la întrebarea unde se mănâncă cel mai bine româneşte, în a noastră capitală îmi e greu să răspund – intră clar în compeţitie celebrul “Caru’ cu bere” şi din alta ligă, lanțul de restaurante “La mama”, dar de curând eu am fost la ZEXE.

Locaţia e inedită , în locul fostului Restaurant Garibaldi, la etajul unu al unei case pitoreşti, pe Str. Icoane Nr.80, eşti invitat să mănânci într-una din camerele lor, bine decorate pentru context… în asa fel încât să te simți cumva invitat la un festin boieresc şi totuşi parcă la un prânz în care “stăpana casei” a pus mult suflet.

Totul bine pâna aici, cu comanda am avut ceva probleme… lista lor de vinuri nu are nici o treabă cu ce există în pivniţă și multe din produsele listate nu sunt disponibile. Mă gandesc că am nimerit noi prost si că meniul lor e într-un proces de reactualizare, dar daca nu eram trei de-ai nostri la masă nu stiu zău ce s-ar fi ales de comandă. Servirea, în schimb, foarte bună, chelneriţa extrem de placută şi pricepută, ne-a spus scurt și la obiect ce au şi ce este bun şi ne-a adus un echivalent, mai mult decat mulţumitor, al vinului pe care îl alesesem iniţial din meniu.

Am mâncat bun tare la ei zacuscă, pastramă de berbecuţ cu legume, lângă nişte murături gustoase. La noi la masă ciorba de burtă a făcut senzaţie, dar la desert lucrurile au fost tragi-comice. Eram mai mult decât sătulă asa că papanaşii au iesit din discuţie, în consecință am întrebat de un compot…în încercarea de a-mi înlocui, intr-un fel, aprope de tradiţional desertul preferat, salata de fructe.

Compot cu fructe nu aveau, tortul cu lămâie listat în meniu nu era disponibil asa că cer o recomandare – şi o  și primesc – mousse de ciocolată neagră. Poate că a fost vina mea (şi eu acum… m-am găsit să mănânc mousse intr-un restaurant românesc), am primit o “bombă” îngheţată de cacao pe care am încercat să o tai, în căutarea miezului moale si cald de ciocolată, pe care de altfel nu l-am gasit…dar am reuşit sa pun jumatate de desert in  poala vecinului de pahar , ca doar ghiuleaua era îngheţată bine şi greu de stăpânit.

M-am simţit bine aici,dar au fost multe greşeli pe care le-au acoperit decent printr-un personal bine pregătit, dar sunt un pic departe de ceea ce vor ei să fie… M-am convins în schimb că mie cel mai mult îmi place zacusca ca preparat tradițional și că dacă o scot pe ea la înaintare nu mai trebuie să explic cum sarmalele nu sunt turcești sau grecești – sau oare e mai bine să recunosc că sunt?.

Verdictul Sabinei: crâşmă de nota 7.

6 thoughts on “Restaurant Zahana ZEXE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s